Uzayda Gıda Üretimi Üzerine Yeni Araştırma

Uzayda Gıda Üretimi İçin Yeni Araştırma Yapılıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) destekli yeni bir araştırmada, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin olası olup olmadığını inceliyor.

BBC’nin aktardığı habere göre, ESA’nın finanse ettiği projede, yerçekiminin az ve radyasyonun yüksek olduğu uzay ortamında laboratuvar üretimi gıdaların yetiştirilmesi üzerine araştırmalar yapılıyor.

Astronot başına günlük 20 bin sterline kadar çıkabilen beslenme maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor. Bilim insanları, çalışmalarının olumlu sonuç vermesi durumunda astronotların biftek, püre, tatlı gibi yiyecekleri uzayda laboratuvar ortamında üretebileceğini ifade ediyor.

Proje kapsamında kullanılan “biyoreaktör” sistemi, protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddelerini hücrelerden üreterek, bunları gerçek gıdaya dönüştürmeyi hedefliyor.

Imperial College Londra’da geliştirilen bu sistem, geleneksel tarıma göre daha az kaynak tüketip çevreye daha az zarar verdiği belirtiliyor.

Deneyler kapsamında daha küçük boyutlu bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek ve bu sistem ESA’nın ilk ticari geri dönüş uydusu Phoenix ile dünyaya geri getirilecek.

Frontier Space şirketinin CEO’su Dr. Aqeel Shamsul, bu araştırmanın iki yıl içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda küçük çaplı bir gıda üretim tesisi oluşturulması için atılan ilk adım olduğunu belirterek, “Hayalimiz, uzayda ve Ay’da üretim tesisleri kurmak.” dedi.

İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman da uzayda çeşitli ve besleyici gıdaların elde edilmesinin önemine dikkat çekerek, bu tür gıdaların, uzun süreli görevlerde astronotların sağlığını korumak ve kilo kaybını önlemek açısından kritik rol oynayabileceğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Nuri Aydın – Güncel

Related Posts

BYD fabrika kurmaktan vazgeçti

Küresel belirsizliklerin artmasıyla birlikte yatırımlar askıya alınmaya başlandı. Çin’deki en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, Meksika’ya büyük bir fabrika kurma planlarını iptal etti.

ABD’den Huawei’e yönelik yeni karar

ABD’de yargıç, Çin’in merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin, hakkındaki iddianameye yönelik itirazının reddedildiğini bildirdi.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Xiaomi akıllı gözlüğünü, katlanabilir telefonunu ve akıllı bilekliğini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıttı. Şirket, akıllı gözlükten, bilekliğe ve yeni kapaklı katlanabilir ekranlı telefonunu tanıttı.

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.

Nissan’ın dev tedarikçisi iflasın eşiğinde

Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçilerinden biri olan Marelli, Amerika Birleşik Devletleri’nde iflas koruması başvurusunda bulundu. Şirketin çöküşüne, pandemi sonrası ekonomik krizler, küresel ticaret savaşları ve elektrikli araçlara geçiş sürecine uyum sağlanamaması neden oldu.