AB Yüksek Temsilcisi Kallas, Türkiye’de | Bakan Fidan, AB’den talepleri sıraladı; Kallas, “Kıbrıs Sorunu” ve “Rusya’ya yaptırımlar” vurgusu yaptı

“`html

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile birlikte bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Fidan, toplantıda “AB’nin Türkiye’ye dair tutumunu tarafsız, gerçekçi ve liyakat esasına dayalı bir biçimde belirlemesi her iki taraf için de faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kallas, Türkiye ile AB arasındaki iş birliğinin önemini vurgularken, “Elbette farklı bakış açıları ve sorunlar mevcut, örneğin Kıbrıs meselesi ve Rusya’ya yönelik yaptırımlar gibi. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü konuları, Avrupa sürecinde büyük bir önem arz ediyor.” şeklinde ekledi. Kallas, Suriye ile ilgili yaptırımların kaldırılması noktasında AB’nin bir planı olduğunu belirterek, geçici hükümetin “doğru adımları atması” durumunda yaptırımların kademeli olarak hafifletilebileceğini ifade etti.

“AB’nin Türkiye’ye yaklaşımının önyargısız, gerçekçi ve liyakat esaslı olması her iki tarafın çıkarına”

“Geçmişte bazı Avrupalı liderler Türkiye’nin üyeliğini kendi ülkelerinin iç politikası için bir araç olarak kullanmışlardı. Bu durum maalesef hem AB hem de Türkiye için jeostratejik kayıplara yol açtı. Kısa süreli politik kazanımlar için yapılan kimlik siyaseti, rasyonel ve öngörülebilir bir bakış açısının yerini aldı. Sonuç olarak bu, Türkiye’nin liyakat esaslı üyelik sürecini olumsuz etkiledi. Küresel düzlemde ve bölgemizde yaşanan gelişmeler, Türkiye ile AB’nin iş birliğinin önemini tekrar ortaya koymaktadır. AB’nin Türkiye’ye olan tutumunu açık ve liyakat esaslı bir çerçeveye oturtması her iki tarafın yararına olacaktır.”

Fidan, Türkiye’nin AB’den beklentilerini sıralayarak, “2024 Aralık ayındaki AB Genel İşler Konseyi’nde alınan bazı kararları olumlu buluyoruz. Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu’nun yeniden başlaması ve Avrupa Yatırım Bankası’nın ülkemizdeki faaliyetlerinin hızlandırılması konularında görüşmelere devam ediyoruz. Ülkemize yönelik kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılması yönündeki beklentimizi de kendisiyle paylaştım. Yüksek Düzeyli Siyasi ve Sektörel Diyalog toplantıları ile Ortaklık Konseyi toplantılarının yeniden başlatılması için AB’nin gerekli iradeyi göstermesi önemlidir. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine de bir an evvel başlanmasını talep ediyoruz. Böylece Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir dinamizm sağlanabilir. Vize serbestisi konusundaki diyaloğun ilerlemesi de bizim için kritik. Görüşmemizde, vatandaşlarımızın vize sürecinin daha kolay hale getirilmesi gerektiğini vurguladım. Ayrıca AB ile göç yönetimi alanındaki iş birliğimizin, mevcut gerçekliklere göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.”

Rusya-Ukrayna Savaşı: “Müzakere sürecinin yeniden canlandırılması yönünde destek vermeye hazırız”

Fidan, Kallas ile bölgedeki gelişmeler hakkında da bilgi alışverişinde bulunduklarını belirterek, Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için iş birliğine hazır olduğunu ifade etti. Fidan, “Ukrayna’daki çatışmanın dördüncü yılına yaklaşırken, kalıcı ve adil bir çözüm için diplomasi tek çözüm yolu olarak görülüyor. Savaşın sona erdirilmesi için müzakere çabalarına destek vermeye hazırız.” dedi.

Gazze’deki gelişmeleri de değerlendiren Fidan, uluslararası topluma düşen görevi hatırlatarak, “Maalesef İsrail’in saldırılarının sürdüğünü gözlemliyoruz. Ateşkesin tam olarak uygulanması gerekiyor. Uluslararası toplum geniş bir sorumluluk üstlenmeli. Gazze’ye insani yardım ulaştırılması ve yeniden inşa süreci de herkesin ortak hedefi olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Suriye Üzerine Son Durum

Fidan ve Kallas görüşmesinin önemli gündem maddelerinden biri Suriye oldu. Fidan, “Suriye’nin güvenli, istikrarlı ve müreffeh bir ülkeye dönüşmesi için ortak çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız. Yeni yönetimle iyi ilişkilerin kurulması, Suriye’nin ekonomik istikrarı için hayati önem taşıyor. Bu durum, birçok Suriyelinin ülkelerine geri dönmesini de sağlayabilir. Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak isterim.” ifadelerini kullandı. Fidan ayrıca, “Suriyeli yeni yönetime terörle mücadele noktasında desteğimizi sürdürmekte kararlıyız; zira PKK ve DEAŞ gibi terör örgütleri ile mücadele yeni yönetimin de sorumluluğundadır.”

Fidan, sözlerini “AB’nin ilişkilerimizi sürdürülebilir şekilde güçlendirmek için gerekli adımları atacağına olan inancımı meslektaşımla paylaştım. Türkiye-AB ilişkileri, bazı üye ülkelerin dar çıkarlarının ötesinde derin ve çok yönlü bir yapıya sahiptir. Avrupa’nın istikrarı ve refahı için Türkiye ile AB’nin iş birliği şarttır.” diyerek tamamladı.

Kıbrıs Sorunu ve Rusya’ya Yaptırımlar Üzerindeki Vurgu

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, konuşmasına önce Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut durumu hakkında bilgiler vererek başladı. Kallas, iş birliği imkanları ve görüş ayrılıkları hakkında da açıklamalar yaptı:

“Türkiye, AB’nin önemli ortaklarından biri; aynı zamanda bir aday ülke olarak rol alıyor. NATO müttefiki olarak Avrupa güvenliğinde kritik bir konumda. Ekonomik iş birliğimizin temelleri giderek güçleniyor ve ticaret, inovasyon ile terörle mücadele gibi birçok alanda iş birliği potansiyeli bulunuyor. Ancak Kıbrıs sorunu ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar gibi meseleler de İlişkilerimizdeki farklılıklardır. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü konuları, Avrupa perspektifinde öncelikli bir yere sahiptir. Daha ileri düzeyde diyalog ve iş birliği önem taşımaktadır.”

Kallas, Suriye yönetiminin devrilmesinin ardından bir umut doğduğundan söz ederken, “Yeni yönetimde her kesimi temsil eden bir yapı kurulması büyük önem taşımaktadır. AB, Suriye’nin ekonomik iyileşmesine destek vermek istiyor ve bu yeni yönetimin tavırlarına göre yaptırımları hafifletme hedefimiz var. Türkiye, çok sayıda Suriyeli mülteciyi misafir ettiği için takdir edilmeli. Suriye’nin güvenli ve istikrarlı olduğu bir ortamda iş olanakları sağlanırsa, mültecilerin geri dönmesi mümkündür. Bu durum, herkes için faydalı olacaktır.” şeklinde belirtti.

Kallas, Gazze’deki ateşkes konusunda da her iki tarafa yönelik bir mesaj vererek, “Ateşkes, şiddet döngüsünün kırılması adına önemlidir. Tarafların bu anlaşmaya uyması bekleniyor. Kalıcı bir barış için uzun vadeli çözümler gerekmektedir. İsrailliler ve Filistinliler barışı hak ediyor ve AB olarak bu konuda destek veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kallas, Rusya-Ukrayna savaşı hakkında da “Rusya’nın, Ukrayna’yı işgali dördüncü yılına girmekte. Putin’in barış istemesine dair hiçbir işaret yok. 134 milyar euro destek sağlıyor ve 75 bin Ukraynalı askeri eğitiyoruz. Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulanmakta. Pazartesi günü Avrupa Komisyonu’nda, Ukrayna’ya destek konularını yeniden ele alacağız. Barış umudunu herkes taşımaktadır, ancak bu barışın sürdürülebilir olması gerekiyor,” diye belirtti.

“Suriye’deki yeni yönetim doğru adımları attıkça yaptırımlar aşamalı olarak hafifletilecek”

Kaja Kallas, sözlerini “Sonuç olarak, AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin yüksek bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorum. Bu iş birliğine sabırsızlıkla bakıyoruz,” şeklinde tamamladı.

“27 Ocak’ta Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması için bir karar alınacak mı? Atılacak adımlar şarta bağlanacak mı?” sorusuna Kallas, “Biz, yaptırımların hafifletilmesi için adım adım ilerlemeyi öneriyoruz. Suriye yönetiminin attığı olumlu adımlar doğrultusunda, yaptığı çalışmaların sonucuna göre sonraki aşamalara geçeceğiz,” yanıtını verdi.

“Türkiye’nin yeni ABD yönetiminden beklentileri neler?” sorusuna Bakan Fidan, “Türkiye’nin Amerika ile ilişkileri, devletler arası beklentilere dayanmakta. Bölgesel sorunların çözümü noktasında hassasiyet bekliyoruz. Suriye ve Irak’ta istediğimiz düzeyde yaklaşım sağlanmaması güven sorununa yol açtı. Amerika, Türkiye’nin stratejik ortağı. CAATSA yaptırımları gibi sorunların ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Cumhurbaşkanımız da buna açıktır,” diye cevap verdi.

Önce Fidan’la sonra Kurtulmuş’la görüştü

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Türkiye’ye yaptığı ziyarette ilk olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi.


Fidan ve Kallas

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ikilinin basın toplantısı sonrası Kallas’ı kabul etti. Kurtulmuş, Kallas’ın görev süresince Türkiye-AB ilişkilerinde önemli gelişmeler yaşanmasını temenni ederek, Türkiye’nin AB üyelik perspektifinin açık olduğunu ve TBMM’nin bu konuda benzer bir görüşe sahip olduğunu belirtti.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir