Mantarın Sağlık İçin Önemi
Uzman Diyetisyen Yasemin Kuşcu tarafından yapılan açıklamada, mantarın düşük kalorili ve yüksek besin değerine sahip bir sebze olduğu belirtildi. Kuşcu, mantarın sadece yüksek besin değeriyle değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini vurguladı ve bu sebeple tüketim miktarının yetersiz olduğunu söyledi.
Kuşçu, Türkiye’de kültür mantarı başta olmak üzere çeşitli mantar türlerinin üretiminin son yıllarda arttığına dikkat çekerken, vejetaryenler için de mantarın önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti.
Kuşcu, doğal ortamda kontrolsüz bir şekilde yetiştirilen mantarların tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Kültür mantarları düşük kalorili ve yüksek besin değerine sahip” dedi.
Mantarın B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından son derece zengin olduğunu belirten Kuşcu, bu özellikleriyle bağırsak ve kalp sağlığı için de önemli olduğunu aktardı.
“Mantarın Faydaları Daha İyi Anlatılmalı”
Kuşçu, sofralarda mantarın daha fazla yer alması gerektiğini belirterek, “Selenyum ve beta glukan içeriği sayesinde mantarın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle çocuklar ve gençler için önemlidir. Ayrıca yüksek protein içeriği sayesinde vejetaryenler için de ideal bir alternatiftir.” ifadelerini kullandı.
Toplum olarak mantardan uzak durma eğiliminde olduğumuzu belirten Kuşçu, bu durumun pişirme ve sunum şeklinden kaynaklandığını dile getirerek, sağlık profesyonellerinden destek alınarak mantarın tüketimini artırmak için eğitim kampanyaları düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Mantarın faydalarının daha iyi anlatılarak tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.