Gıda İsrafı Ekonomik Kaybın Temel Sebeplerinden Biri

Gıda İsrafı Dünya Ekonomisine Büyük Zararlar Veriyor

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, pirinç israfının dünya genelinde ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu durumun ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti.

Tayar, dünyada beslenme ve gıda erişiminin dengesiz olduğunu belirterek, açlıkla mücadele eden insanlar ile obezite problemleri yaşayan insanların varlığına dikkat çekti. Tayar, üretilen her üç birim gıdanın bir biriminin tüketilmeden çöpe atıldığını ve israf edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Pirinç tüketimine Çin örneği üzerinden baktığımızda farklı bir perspektifle gıda israfını görebiliriz. Eğer her gün 2 milyar insan tabağında bir çay kaşığı pirinç bırakırsa, bu durum günlük 2 bin ton pirinci israf etmeye denk gelir. Yıllık olarak ise 730 bin ton pirinç israf edilmektedir. Bu miktarı bir kamyonun 10 ton taşıyabildiğini varsayarsak, 73 bin kamyonla ifade edebiliriz. Böylece her gün çöpe giden bir çay kaşığı pirinçle 730 kilometrelik bir kamyon zinciri oluşmaktadır.”

“Türkiye’de Her Yıl Yüzlerce Okul ve Hastane Yapılabilirdi”

Aynı hesaplamayı Türkiye için de yaptığımızda, yaklaşık 60 kilometrelik bir kamyon zincirine denk gelen miktarda pirincin her yıl israf edildiğini belirten Tayar, “Her gün belki pirinç tüketilmiyor ama genellikle restoranlarda, otellerde tabaklarda bir çay kaşığından fazlası israf ediliyor. Aynı şekilde diğer gıdalar da israf ediliyor. Eğer ekmeği çöpe atmak yerine ekonomiye kazandırsak, her yıl 500 okul ve 73 hastane yapabiliriz. Gıda israfı yapmamalı, gıdamıza sahip çıkmalı ve korumalıyız.” – BURSA

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Uzmanından keneye karşı ‘dışarıda uyumayın’ uyarısı

Uzmanından keneye karşı ‘dışarıda uyumayın’ uyarısı

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.