Kaslarınızı geliştirecek en iyi protein türü: Hayvansal mı Bitkisel mi?




Spor ve beslenme dünyasında uzun yıllardır devam eden tartışmalara son veren önemli bir araştırma yapıldı. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi araştırmacıları, kas gelişimi için en etkili protein kaynağının hangisi olduğunu belirlemek amacıyla kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Yapılan araştırma, hayvansal proteinin kas gelişiminde bitkisel proteinlere göre daha etkili olduğu yönündeki yaygın inancı sorgulamaktadır.

Çalışma, 20-40 yaş aralığında 28 erkek ve 12 kadın olmak üzere toplam 40 fiziksel olarak aktif katılımcıyla gerçekleştirildi. Araştırma öncesinde katılımcılar, deney için vücutlarını hazırlamak amacıyla yedi günlük alışkanlık diyeti uyguladılar. Bu hazırlık sürecinin ardından katılımcılara rastgele seçimle dokuz günlük vegan veya omnivor (her şeyi yiyen) beslenme planları verildi.

Protein kaynağının kas gelişimindeki rolü yeniden değerlendirildi

Omnivor beslenen grup, en az %70 oranında hayvansal protein içeren bir diyetle beslendi. Bu diyet, sığır eti, domuz eti, tavuk, süt ürünleri ve yumurta gibi çeşitli hayvansal gıdaları içeriyordu. Diğer yandan vegan diyeti, amino asit içeriği dengeli olacak şekilde bitkisel proteinlere odaklanarak tasarlandı. Araştırmacılar, bitkisel proteinlerin eksiksiz olmasını ve hayvansal kaynaklarla karşılaştırılabilir olmalarını sağladılar. Tüm katılımcılar günlük olarak vücut ağırlıklarının kilogramı başına yaklaşık 1,1-1,2 gram protein tüketti.

Araştırmanın bir diğer değişkeni ise protein tüketim düzeniydi. Bazı katılımcılar günde üç öğün benzer miktarda protein alırken, diğerleri beş öğün farklı oranlarda protein tüketti ve en yüksek miktarı günün ilerleyen saatlerinde aldı. Dokuz günlük araştırma süresince tüm katılımcılar her üç günde bir laboratuvarda ağırlık bazlı kas güçlendirme egzersizleri yaptılar. Ayrıca, katılımcıların dışarıdaki fiziksel aktiviteleri de ivme ölçerlerle incelendi.

Araştırmacılar, katılımcıların tükettikleri proteini nasıl kullandığını ölçmek için yeni bir yöntem kullandılar. Her katılımcıya günlük olarak “ağır” veya döteryumlanmış (D20) su içirildi. Bu yöntem, protein ve amino asitlerin metabolik sentezini izlemek için yaygın bir yöntemdir ve vücudun alınan proteinleri nasıl kullandığını belirlemeye yardımcı olur.

Deneme sonuçlarına göre, bacak kası biyopsileri alındığında, farklı protein kaynaklarının sentezlenme biçimleri arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Ayrıca, proteinin gün içinde eşit şekilde dağıtılması da herhangi bir etkisi olmadığı gözlemlendi.

Yıllardır süregelen inanış, hayvansal protein kaynaklarının özellikle kas gelişimi açısından bitkisel kaynaklara oranla daha üstün olduğu yönündeydi. Ancak bu son araştırma, önceki çalışmalardan farklı olarak daha gerçekçi ve uzun süreli bir protein alımı modeline odaklanmaktadır.

Related Posts

Galaxy Z Fold 6 rakibi vivo X Fold 4 için geri sayım: Neler sunacak?

vivo, katlanabilir telefon pazarındaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Çinli üretici, bu kapsamda yakında X Fold 4 modelini piyasaya sürecek. Son gelişmeler ise telefonun teknik özellikleriyle ilgili yeni detayları gün yüzüne çıkardı. Peki …

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadar?

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü Mart 2025 sonu itibarıyla 118 bin 185 megavata yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, kurulu güçte yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 60,4’ü, yerli kaynakların oranı ise …

Redmi Monitor G Pro, 27 inçlik modeliyle geliyor!

Xiaomi, oyunculara özel geliştirdiği yeni monitörü Redmi Monitor G Pro 27U modelini resmi olarak tanıttı. Önceki versiyona göre ciddi iyileştirmeler sunan cihaz, yüksek görüntü kalitesi ve teknik özellikleriyle dikkat çekiyor. Redmi Monitor G Pro …

Forza Horizon 5, PlayStation 5 için geldi

Xbox’taki oyunlar PlayStation’a gelmeye başladı. Popüler yarış oyunu Forza Horizon 5’te bu kapsamda PS 5’e eklendi.

Sony Xperia 1 VII için geri sayım: Kanlı canlı görüntülendi!

Sony, bir süredir üzerine çalıştığı Xperia 1 VII için geri sayıma geçti. Akıllı telefonla ilgili bugüne dek ortaya çıkan raporlar amiral gemisi düzeyinde bir performans sunacağı yönünde. Son gelişmeler ise ürünün canlı görüntüsünü gözler önüne …

NASA’daki kesintiler sıradaki uzay teleskobunun fırlatılmasına engel olabilir

Donald Trump Beyaz Saray’a geri döndüğü günden beri NASA’da hakim olan panik havası, son günlerde daha da belirgin hâle gelmiş durumda. Çünkü Trump hükûmetinin yakında açıklayacağı yeni bütçede NASA’nın bilimsel çalışmalarına ayrılan bütçenin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir