Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Önemli Bilgiler

KKKA, Bunyaviridae ailesinden Nairovirus cinsi bir virüsün sebep olduğu ciddi ve ölümcül seyreden bir viral hemorajik hastalıktır. Bu bilgiyi paylaşan Doç. Dr. Ünüvar, hastalığın ilk kez 1944 yılında Kırım’da ve ardından 1956’da Kongo’da tanımlandığını hatırlattı. Ünüvar, KKKA virüsünün genellikle Hyalomma cinsi keneler aracılığıyla bulaştığını belirtti.

Risk Altındaki Gruplara Dikkat!

Hasta hayvanların kan ve dokularına temasın yanı sıra kenelerle doğrudan temasın da bulaşma riski taşıdığını vurgulayan Ünüvar, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, sağlık çalışanları ve enfekte bireylerle yakın temas kuranların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Belirtiler ve Tedavi Süreci

KKKA, yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlar ve ilerleyen evrelerinde kanamalarla seyredebilir. Tanı için klinik belirtilerle birlikte PCR ve ELISA gibi testlerin kullanıldığını belirten Ünüvar, tedavide spesifik bir ilaç olmadığını ancak destekleyici tedavilerin uygulandığını söyledi. Ribavirin adlı antiviral ilacın etkinliğinin kesin olmadığını ekledi.

Korunma Önlemleri Önemli

Kenelere karşı alınacak bireysel önlemlerin hayati olduğunu vurgulayan Ünüvar, açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve yüzde 20-30 DEET içeren böcek kovucuların kullanılması gerektiğini belirtti. Vücutta kene olup olmadığının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen uzman, kenelerin uygun şekilde çıkarılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Erken Tanı Hayat Kurtarır

KKKA’nın yüksek morbidite ve mortaliteye neden olabileceğine dikkat çeken Ünüvar, erken tanı, etkili izolasyon ve koruyucu önlemlerin hastalıkla mücadelede kritik rol oynadığını belirterek farkındalık ve eğitim çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Aile hekimliği çalışanlarına maaş kesintisine tepki: “Bu kesintiler tüm aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getiriyor”

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Peş peşe alarm dengeyi bozar! Sabah uyanmakta zorluk çekenler için ipuçları

Sorunun altında yatan temel nedenleri belirleyin, tedavi için destek almaktan çekinmeyin, uyku ataletini en aza indirin ve hiçbir şey işe yaramazsa zorla kalkın! Tamam da nasıl? 

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı güçlerini birleştirdi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) arasında iş birliğini güçlendirmeye yönelik Çerçeve Protokolü imzalandı. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, “Dem bu demdir, zaman gelmiştir. Türkiye’nin yıllardır beklediği sağlık biyoteknolojisindeki atılımı yapma, ürüne dönüşen araştırmaları görme zamanı gelmiştir.” dedi.